Po čemu je azijski hendikep drukčiji od običnog hendikepa?

Azijski hendikep oklada je koju izuzetno cijene iskusni kladitelji. Radi se o opciji koja vam omogućuje da dođete do potencijalnog dobitka čak i ako ne pogodite u potpunosti vašu prognozu.

Koristan je prije početka utakmica, a i prilikom klađenja uživo. Svejedno, većina igrača ne zna mnogo o ovoj okladi. Zato ako vas zanima što znači azijski hendikep i kako se razlikuje od onog klasičnog, svakako pročitajte ovu našu analizu.

Definicija azijskog hendikepa

Kad je u pitanju azijski hendikep značenje možemo definirati kao istovremeno klađenje na više različitih razina hendikepa. U pitanju je oklada koja vam potencijalno može vratiti vaš kompletan ulog, ali i polovični dio. Može također rezultirati dobitkom na pola uloga, a povratom drugog dijela.

Tu leži najveća razlika između azijskog hendikepa i onog klasičnog. Kod klasičnog hendikepa postoje dva ili tri znaka. Ako ga odigrate, ili ćete ostvariti dobitak ili izgubiti uloženo. Za azijski hendikep objašnjenje je ipak kompliciranije. Postoje samo dva znaka, jedinica ili dvojka, no ne pokrivaju sve opcije i moguć je povrat sredstava.

Za kraj, dok objašnjavamo što je azijski hendikep treba naglasiti da se ova oklada javlja u različitim oblicima, no najveću popularnost ima igranje na četvrtine. Upravo tu leže opcije koje posebno cijene ozbiljni kladitelji pa ih svakako treba detaljno proučiti i testirati u praksi.

Tipovi azijskog hendikepa i njihovo značenje

Azijski hendikep u nogometu igrači prepoznaju po četvrtinama. Međutim, istina je da se ova oklada zapravo javlja i u drugim varijantama. Za neke od njih možda niste ni svjesni da spadaju u azijski tip klađenja.

Tipovi azijskog hendikepa

Zato vam u nastavku predstavljamo četiri vrste azijskog hendikepa. Svaka ima svoje posebnosti i može učiniti vaše klađenje vrlo zanimljivim.

Azijski hendikep 0 – oklada bez neriješenog

Oklada bez riješenog prisutna je u hrvatskim kladionicama već više od čitavog desetljeća. No, mnogi nisu svjesni da se zapravo radi o jednoj od osnovnih verzija azijskog hendikepa. Naime, čim postoje samo dva znaka i mogućnost povrata uloga, takva oklada spada u azijski tip sportske prognoze.

Pa ćete tako uz okladu bez neriješenog doći do dobitka ako vaš favorit ostvari pobjedu. Izgubit ćete ulog u slučaju da pobjeda ode na drugu stranu. Neriješen rezultat će pak rezultirati povratom uloženog.

Radi se o opciji koja je slična dvoznaku, no ide uz veće kvote. Međutim, remi vam tek vraća ulog, umjesto da donese dobitak. Zato oklada bez neriješenog može biti zbunjujuća, pogotovo ako odigrate akumulator s pregršt parova. Tada ne znate koliko bi zapravo mogao biti vaš dobitak, jer uvijek je moguće da isplata bude umanjena zbog neriješenih rezultata.

Azijski hendikep na cijeli broj (±1, ±2,…)

Kao što postoji hendikep azijskog tipa s nulom koja vraća ulog, tako ćete u ponudi kladionica naći i azijski tip hendikepa na cijele brojeve. Funkcionira tako da nekoj momčadi bude dodan ili oduzet gol prije početka utakmice.

Uzmimo za primjer klađenje na Manchester City protiv Evertona. Ako se kladite na jedinicu uz azijski hendikep -1, to znači da Guardiolina momčad mora pobijediti dva razlike kako biste ostvarili dobitak. Ako bude remi ili pobjeda suparnika, gubite ulog. A ako City trijumfira jedan razlike, tada vam se vraća ulog.

Azijski hendikep +1 pak funkcionira suprotno. To znači da dobivate ako Everton izvuče remi ili pobijedi, a vratit ćete ulog ako izgubi samo jedan razlike. U slučaju poraza dva ili više razlike, vaša prognoza je pogrešna.

Azijski hendikep na polovični broj (±0,5, ±1,5,…)

Ovo je jedini tip azijskog hendikepa u kojem nema povrata sredstava. Dakle, možete ili dobiti na svom listiću ili izgubiti. Neki zbog toga ovaj tip klađenja svrstavaju u kategoriju europskog hendikepa. No, može prema nekim kriterijima ići i pod azijski tip klađenja.

Kako god, najlakše ćemo objasniti ovaj tip hendikepa uz konkretan primjer. Vratimo se na utakmicu Manchester Cityja i Evertona. Ako odigrate hendikep -1,5 na Manchester City, to znači da se kladite da će Guardiolina momčad pobijediti s dva ili više razlike. U slučaju da se to ne dogodi, gubite svoj ulog.

Hendikep pak +1,5 na Everton ima suprotan učinak. Ostvarit ćete dobitak ako Everton izgubi jedan razlike ili izvuče pozitivan rezultat. Poraz dva ili više razlike znači da ste pogriješili u svom predviđanju.

Drugim riječima, u pitanju je vrlo jednostavna oklada pa nije iznenađenje da ima svoje poklonike u Hrvatskoj. Može biti perfektno rješenje u utakmicama na kojima je tečaj nizak na pobjedi favorita.

Azijski hendikep na četvrtine (±0,25, ±0,75,…)

Nakon što smo predstavili varijante hendikepa koje igrači baš i ne povezuju s azijskim tipom klađenja, vrijeme je da se fokusiramo na najvažniju verziju ove oklade. Azijski hendikep na četvrtine poseban je, zato što se istovremeno kladite na dvije različite oklade. Ispisane četvrtine pak zbunjuju početnike kojima nije jasno kako sve to funkcionira.

Zato ćemo ovdje objasniti sve moguće ishode azijskog hendikepa na četvrtine. Opet smo na utakmici Manchester Cityja i Evertona, ali ovaj put ste se odlučili igrati hendikep -1,25 na favorita.

To znači da istovremeno igrate hendikep -1 i hendikep -1,5 na Manchester City. Ako nebesko plavi pobijede dva razlike, ostvarit ćete kompletan dobitak. Ako pobijede jedan razlike, pola vašeg uloga je izgubljeno, a polovica vam se vraća. Remi ili poraz znače da ste potpuno promašili vašu prognozu.

S druge strane, hendikep +1,25 na Everton znači da u slučaju poraza dva razlike gubite svoj ulog. Poraz jedan razlike pak donosi dobitak na pola uloga, dok vam se pola uloženog vraća. Remi i pobjeda rezultirat će punim dobitkom.

Možete odigrati i azijski hendikep -1,75 na Manchester City. To znači da se istovremeno kladite na hendikep -1,5 i hendikep -2. Ako Guardiolina družina pobijedi s tri razlike, ostvarit ćete maksimalni dobitak. Ako trijumfira dva razlike, pola uloga će donijeti dobitak, a pola povrat sredstava. Trijumf jedan razlike ili izgubljeni bodovi ne idu vam u prilog.

Slijedi još objašnjenje hendikepa +1,75 na Everton. To znači da u slučaju poraza tri razlike gubite uloženo. Ako Everton izgubi dva razlike, tada gubite pola uloga, a pola uloženog vam se vraća. Poraz jedan razlike, remi ili pobjeda donose pak kompletan dobitak.

Dakle, hendikep azijskog tipa koji uključuje četvrtine nije tako kompliciran kako se na prvi pogled čini. Imajte samo na umu da krupne kvote povećavaju njegovu efikasnost.

Prednosti azijskog hendikepa

Najvažnija prednost azijskog hendikepa svakako je to što postoji plan B prilikom vaše sportske prognoze. Naime, kod ovog tipa oklade nije sve crno ili bijelo. Tu je i nekakva sredina koja može rezultirati povratom uloga ili polovičnim dobitkom.

azijski hendikep

To posebno dolazi do izražaja pri azijskom hendikepu na četvrtine. Naime, ne možete uvijek biti sigurni s kolikom će razlikom pobijediti vaš favorit. Tada ima smisla odigrati opciju koja osigurava utješnu isplatu, u slučaju da je vaša momčad zabila pogodak manje u odnosu na očekivanja.

Naravno, igranje azijskog hendikepa komplicira situaciju na vašem listiću. Ne znate hoćete li doći do punog dobitka ili do umanjenog. Zato se ovaj tip oklade preporučuje koristiti uz pojedinačne prognoze, a ne uz akumulator.

Važnost informacija i analize uz klađenje na azijski hendikep

Azijski hendikep oklada je koju koriste isključivo iskusni igrači sportske prognoze. Razlog je taj što je potrebna dobra priprema, kako bi ovaj tip igre rezultirao potencijalnim dobitkom.

Da, ključno je posjedovati prave informacije o suparnicima na terenu, kako biste mogli detektirati momčad koja je u stanju pregaziti suparnika. Bitno je i dobro poznavanje matematičke vjerojatnosti, jer upotreba azijskog hendikepa ima smisla samo uz dovoljno krupne kvote.

Baš to ćete bez problema pronaći ako koristite azijski hendikep prilikom klađenja uživo. Tu kvote rastu i padaju nekoliko puta u svakoj minuti. Na vama je pak pratiti prijenos utakmice unutar računa u svojoj kladionici i reagirati u pravom trenutku. Ako odnos snaga na terenu kaže da bi mogli početi padati golovi, vrijeme je za odigrati ovaj tip oklade.

Gdje igrati azijski hendikep?

Azijski hendikep već godinama je prisutan u hrvatskim kladionicama. Najbolje opcije nudi kladionica Favbet. Tamo ćete na nogometu pronaći hendikep na četvrtine, a i na polovične te na cijele brojeve.

Germania kladionica se pak drži hendikepa na polovične brojeve, a nudi i ishod bez neriješenog. Prva Sportska Kladionica u svojoj nogometnoj ponudi ima azijski hendikep na cijele i polovične brojeve, ali zasad ne i na četvrtine.

SuperSport se drži klasičnog hendikepa, no barem nudi ishod bez neriješenog. Admiral pak ne pridaje previše pažnje azijskom hendikepu.

Azijski hendikep na ostalim sportovima

Osim na nogometnim utakmicama, kladionice vam mogu ponuditi azijski hendikep na još nekim sportovima. Posebno to vrijedi za varijantu s polovičnim brojem. To ćete uočiti na košarci, rukometu, vaterpolu, futsalu i brojnim drugim momčadskim sportovima, a i na individualnim natjecanjima poput tenisa.

Što se azijskog hendikepa na četvrtine tiče, može se još pojaviti na hokeju na ledu. No, to je rijetkost u hrvatskim online kladionicama. Azijski hendikep 0, odnosno ishod bez neriješenog je pak opcija na koju ćete naići na brojnim različitim sportovima, gotovo svima u kojima dvoboj može završiti remijem.

Najčešće postavljanja pitanja

Azijski hendikep na četvrtine najbolje rezultate daje pri klađenju uživo. Tada kvota na visoku pobjedu favorita raste i postaje isplativa. Ako ste u stanju ocijeniti trenutak kad se lomi utakmica i kreće trpanje golova, tada vam ovaj tip klađenja može donijeti uspjeh u sportskoj prognozi.

Azijski hendikep 0 iliti ishod bez neriješenog donosi dobitak ako vaš favorit pobijedi, a vraća ulog ako dvoboj završi remijem. Radi se o zbunjujućoj okladi uz koju nikad ne znate koliko će vam kladionica na kraju isplatiti. Bolja opcija je korištenje dvoznaka, jer tada i remi osigurava dobitak na vašem listiću.

Azijski hendikep može biti odlična opcija za klađenje, pogotovo ako preferirate oklade uživo. No, svakako uzmite u obzir i oklade poluvrijeme/kraj, oba tima daju gol i zbroj golova. Tu se također skrivaju odlični koeficijenti, kao i na okladama na kornere, kartone i učinak igrača. Dakle, detaljno analizirajte sve što se nudi i na kraju odaberite najizgledniju prognozu.

Početna » Sportsko kladenje » Po čemu je azijski hendikep drukčiji od običnog hendikepa?
18+ | Igrajte odgovorno | Važe opšti uvjeti korištenja sajta | Komercijalni sadržaj