Sistemsko klađenje – kako do dobitka uz jedan ili više promašaja

Promašiti prognozu i svejedno doći do dobitka. To je idealan scenarij za zaljubljenika u sportsko klađenje. Baš zato je sistemsko klađenje posljednjih godina sve popularnije. Naime, sistemi vam omogućuju jednu ili više krivih procjena, a da i dalje imate izglede doživjeti uspjeh na svom listiću. To otvara neke sasvim nove strateške opcije u online kladionicama, zbog čega donosimo detaljnu analizu ovog tipa oklada.

Što je sistemsko klađenje?

Definicija sistemskog klađenja je sasvim jasna. Riječ je o slaganju listića na kojem imate pravo promašiti jedan ili više parova i svejedno doći do isplate.

U pitanju je zapravo više kombinacija spojenih na istom listiću. Pa tako ako igrate sistem 3 od 4, to znači da se zapravo vaš ulog dijeli na četiri različite zasebne prognoze. Do utješnog dobitka doći ćete ako pogodite 3 od 4 prognozirana događaja. Ako pogodite sva 4 odigrana para, isplata će biti četiri puta veća, jer dobitne su sve četiri odigrane kombinacije.

Dakle, sistemi za klađenje vam daju pravo na pogrešku. Ovaj tip klađenja idealan je za one igrače koji vole gađati krupne kvote i svjesni su da bi neka od njih mogla završiti promašajem na akumuliranoj okladi.

Sistemskim klađenjem naziva se još i sustavna igra s ciljem ostvarenja dugoročnog dobitka. To znači da iz dana u dan igrate isti tip oklada, nadajući se da će ostvareni dobitak na listićima biti veći od onog što je izgubljeno na promašajima. Takvi sistemi za klađenje mogu se bazirati na spomenutim sistemskim listićima, ali i na pojedinačnim okladama koje postaju dugoročni sistem ako ih dosljedno igrate.

Sistemsko Klađenje

Povrat igraču i udvostručavanje uloga uz najbolje sisteme za klađenje

Sistemsko klađenje traži od vas besprijekorno poznavanje matematičke vjerojatnosti. Naime, ovakvi listići omogućuju vam da dođete do dobitka čak i ako donesete krivu procjenu. No, taj će dobitak biti zaista mali ako odigrate previše kombinacija unutar vašeg sistema.

Zato je ključno odabrati pravu strategiju pri sistemskom klađenju. Na vama je prije svega igrati isplative kvote, jer uz male tečajeve nijedan sistem ne donosi rezultat. Bitno je i pronaći onaj sistem koji vam daje šansu za pogrešku, ali pretjerano ne umanjuje dobitak u odnosu na akumuliranu okladu.

Povrat igraču uz sisteme za klađenje može biti dobar, pod uvjetom da su stvari postavljene kako treba. Pritom treba posebno paziti na raspoređivanje uloga. Neki igrači skloni su udvostručiti uloženo nakon izgubljenog listića, kako bi vratili izgubljeno i došli do profita. Međutim, to je vrlo riskantna strategija. Ulog treba racionalno dizati i spuštati te se držati one razine koja se pokazala najboljom u prošlosti.

Profesionalni sistemi za klađenje koji dozvoljavaju promašaj

Iskusni igrači pokušavaju igrati sustavno u online kladionicama. Jasno im je da ne mogu iz dana u dan pogađati svaku svoju prognozu, zbog čega pokušavaju anulirati efekt povremenih promašaja.

U tome im pomažu sistemski listići, kao i ostale strategije dugoročnog sustavnog klađenja. Izdvajamo nekoliko sistema koji su se u praksi pokazali najboljima.

Profesionalni sistem za klađenje s jednim promašajem

Ozbiljni kladitelji nerijetko igraju sisteme koji im dozvoljavaju jedan promašaj na listiću. Već smo spomenuli sistem 3 od 4 koji je najbolji primjer ovakvog tipa klađenja.

Sistemi 2 od 3, 4 od 5 i 5 od 6 također su popularni među iskusnih igračima. Broj kombinacija uz sisteme koji dozvoljavaju jedan promašaj je minimalan. Radi se o 3, 4, 5 ili 6 kombinacija, u gore spomenutim primjerima. To je znatno manje u odnosu na druge vrste sistema. No, i prostor za pogreške je minimalno sužen.

Sistemi s jednim promašajem mogu donijeti profit, pod uvjetom da koeficijenti na listiću nisu manji od 1,80. Ako se radi o kvotama iznad 3, tada će isplata biti zaista odlična. Međutim, uz visoke tečajeve nije se lako izvući samo s jednom krivom procjenom.

Profesionalni sistem za klađenje s dva promašaja

Postoje i sistemi za klađenje koji dozvoljavaju više od jednog promašaja. Međutim, ako recimo odigrate 3 od 6, vaš ulog će se raspodijeliti na čak 20 različitih kombinacija. To znači da ćete jedva vratiti ulog u slučaju 2 ili 3 promašaja.

Zato iskusni igrači ne idu dalje od sistema s dva promašaja. Tu posebno mjesto zauzima sistem 2 od 4, sa 6 kombinacija na vašem listiću. Sistem 3 od 5 ima pak 10 kombinacija, a sistem 4 od 6 ukupno 15 kombinacija.

Ovakav sistem može funkcionirati samo ako su koeficijenti prilično krupni, od 2,50 na više. Može odlično funkcionirati ako se kladite na remije ili iznenađenja u nogometu i u hokeju na ledu.

Profit u sistemskom klađenju

Profit u sistemskom klađenju moguće je ostvariti ako stvari postavite na čvrste noge. Dakle, koeficijenti na parovima koje igrate moraju biti krupni, a svejedno izgledni da se ostvare. Sistem pak mora biti takav da vam previše ne umanji dobitak u odnosu na akumulirane oklade, a u isto vrijeme dozvoli prostor za krive procjene.

Kao i u svakom drugom tipu klađenja, sistemi se također oslanjaju prije svega na vaše sportsko znanje i raspolaganje relevantnim informacijama. Da bi funkcionirali morate igrati isključivo sportove, lige i utakmice u koje se odlično razumijete.

Što se pak raspoređivanja uloga tiče, najbolji sistemi su oni gdje se razina uloženog dugoročno previše ne mijenja. Naravno, ako gađate remije ili velike kvote možete i progresivno povećavati i spuštati ulog. No, u tom slučaju morate imati budžet koji je u stanju podnijeti 10 ili više promašenih listića pa to imajte na umu prije nego što se uopće upustite u taj izazov.

Tipovi sistemskih oklada

Ako pretražujete Internet, pronaći ćete različite sistemske oklade upečatljivih naziva. Trixie, Super Heinz i Goliath samo su neke od osmišljenih ideja kako uz promašaj ili dva doći do dugoročnog dobitka.

No, sve su to komplicirane strategije koje igrače samo zbunjuju. Istina je da postoje samo dva različita sistema vrijedna spomena. Prvi je onaj klasični, s jednim, dva ili više promašaja koje imate pravo napraviti na listiću, a da svejedno dobijete dio potencijalnog dobitka.

Drugi tip sistemskog klađenja je sistem s fiksnim događajima na listiću. Na njemu postoje parovi koje nikako ne smijete promašiti. Ako se promašaj na njima dogodi, više ne možete ostvariti dobitak. To je fiksni dio vaše sportske prognoze. Postoji i varijabilni dio, gdje su ostali događaji od kojih jedan ili više njih smijete promašiti, za što su najbolji primjeri sistemi 3 od 4 i 2 od 4 s fiksnim parovima.

Sistemsko klađenje u nogometu

Nogomet je sport na koji se u Hrvatskoj uplati najviše sistemskih listića. Razlog je taj što utakmice nude stotine različitih opcija za klađenje, među kojima se nađe i onih pogodnih za igranje sistema.

Igrači koriste oklade kao što su hendikep, poluvrijeme/kraj, točan rezultat i zbroj golova kako bi kreirali svoje nogometne sistemske listiće. Ovisno o vrijednosti kvota, to može biti sistem 3 od 4, ali i 2 od 4 ili 3 od 5.

Treba reći da su sistemski listići posebno traženi na reprezentativnim utakmicama. Euro 2024 najbolji je primjer za to. Europsko prvenstvo u nogometu ponovo će navesti hrvatske zaljubljenike u klađenje na uplatu tisuća različitih sistema za klađenje. Uspjeh će naravno ovisiti o izboru samih prognoza, kao i o visini koeficijenata te broju kombinacija na listiću.

Zaključak

Sistemi su postali važan dio online klađenja. Popularni su zato što vam daju šansu da donesete krivu procjenu, a svejedno ostvarite zadovoljavajući dobitak.

Korištenje sistemskog klađenja prije svega ima smisla ako pogađate koeficijente od 1,80 na više. Prednosti ovog tipa oklada posebno dolaze do izražaja ako su na vašem listiću kvote veće od 3.

Zato sistemi najbolje prolaze kod onih igrača koji su u stanju iz dnevne ponude izdvojiti 3 do 5 utakmica na kojima će se dogoditi iznenađenje. U svakom slučaju, sistemi sjajno rade ako imate dobar osjećaj koje bi krupne kvote mogle proći, one koje je bookmaker podcijenio dok je određivao njihovu vjerojatnost na nekoj utakmici.

18+ | Igrajte odgovorno | Važe opšti uvjeti korištenja sajta | Komercijalni sadržaj