Kladjenje na golove: Osnove i sistemi

Klađenje na golove u nogometu je srž sportskog klađenja i, kao takvo, privlači velik broj igrača. Razumijevanje različitih sistema za klađenje na golove može bitno povećati šanse za uspjeh i svakodnevno praćenje nogometnih susreta učiniti mnogo uzbudljivijim. Bilo da se radi o ukupnom broju golova, točnom rezultatu ili tome tko će postići sljedeći pogodak, sistemski pristup omogućuje kladioničarima da svoje odluke temelje na analitičkom razmišljanju. Poznavanje osnova ovih sistema ne samo da pomaže u identificiranju vrijednih oklada, već i obogaćuje kladioničarsko iskustvo.

Kako se kladiti na nogomet: Uvod i strategije

Klađenje na nogomet može biti izuzetno uzbudljivo, a pritom nudi širok raspon mogućnosti za klađenje. Za one koji tek započinju, važno je razumjeti kako se kladiti na nogomet koristeći jednostavne strategije koje povećavaju šanse za dobitak.

Jedna od popularnih metoda je klađenje na ukupan broj golova koji će biti postignut na utakmici. Kod ove oklade, igrači predviđaju hoće li biti više ili manje golova od određene granice koju postavi kladionica. Osnovne strategije također uključuju klađenje na to da li će oba tima postići gol tijekom meča ili fokusiranje samo na rezultate prvog i/ili drugog poluvremena.

Evo primjera nekih čestih strategija:

StrategijaOpis
Više/ManjePredviđanje hoće li ukupan broj golova premašiti ili biti ispod određene granice.
Oba tima daju golOklada da će oba sudionika meča postići bar po jedan pogodak.
Poluvrijeme/KrajPredviđanje rezultata ostvarenog nakon prvog poluvremena, kao i konačnog ishoda utakmice.

Ove osnovne tehnike su sjajna polazna točka za entuzijaste koji žele istražiti svijet sportskog klađenja. Uz malo istraživanja i promatranja trendova, i početnici mogu naučiti kako efikasno koristiti ove strategije i tako poboljšati svoj doživljaj gledanja nogometa.

HL kladjenje: Zašto je omiljeno medju kladioničarima

HL klađenje, poznato i kao klađenje na visoke kvote, privlači mnoge zbog mogućnosti za ostvarivanje velikih dobitaka. Kladioničari su često u potrazi za vrijednim okladama koje mogu rezultirati izdašnim isplatama, a HL klađenje im upravo to nudi.

Prednosti HL kladjenja uključuju:

 • Veći povrat uloga uz manji rizik
 • Mogućnost osvajanja značajnih suma s malim ulozima
 • Dodatni stupanj uzbuđenja prilikom praćenja utakmica

Statistike pokazuju da se sve veći postotak sportskih kladioničara odlučuje za ovakav tip oklade. Posebice kada su uvjereni u neočekivane ishode utakmica ili kad prepoznaju timove koje kladionice potcijene. Pritom, strategije poput istraživanja formi timova i praćenja povijesti susreta daju kladioničarima solidnu osnovu za donošenje informiranih odluka.

Što je to azijski hendikep?

Azijski hendikep je posebna vrsta oklade koja igračima nudi veće šanse za dobitak, ali je malo kompliciranija za razumijevanje. Zbog toga nikad nije u potpunosti zaživjela u kladionicama u Hrvatskoj u mjeri u kojoj se to očekivalo.

Dok je kod klasičnog hendikepa dovoljno samo da pogodite da će ishod meča biti ostvaren većom razlikom od propisane da bi vam listić bio dobitan, azijski hendikep je kompleksnija oklada. Postoji više vrsta azijskog hendikepa koji se međusobno razlikuju po marginama. Primjerice, postoji azijski hendikep sa marginom plus/minus 0, plus/minus 0.25, plus/minus 0.50 i tako dalje.

Koje vrste azijskog hendikepa postoje?

Osnovna oklada je azijski hendikep 0 i odnosi se na ishod meča bez neriješenog rezultata. To znači da prognozirate samo pobjednika meča, a u slučaju neriješenog ishoda, ulog vam se vraća.

Sa druge strane, ukoliko margina nije nula, pravila su drukčija. Svaka margina predstavlja svojevrstan dvoznak. Tako, za marginu plus/minus 0.25 igranje na “jedinicu” (-0.25) donosi dobitak ukoliko tim na koji ste igrali pobijedi.

Za neriješen rezultat, vraća vam se 50% uloga. Ukoliko tim izgubi, taj par ste promašili. Ukoliko odigrate “dvojku” (+0.25), tiket vam je dobitni ukoliko taj tim pobijedi. Međutim, ako bude neriješeno, 50% vašeg uloga ostaje aktivno na listiću i učestvuje u potencijalnom dobitku.

Kod margine +/-0.50, ako odigrate “jedinicu”, svaka pobjeda domaćina je dobitak, a svi drugi ishodi su pad listića. Ukoliko stavite “dvojku”, svaka pobjeda gosta ili neriješen ishod su vaš dobitak.

Margina +/-0.75 je malo kompliciranija. U ovom slučaju ulog na “jedinicu” (-0.75) znači da svaka pobjeda sa dva ili više golova razlike donosi dobitak. Ukoliko ekipa na koju ste igrali pobijedi sa jednim golom razlike, računa vam se samo 50% uloga za obračun dobitka. Neriješen ishod i poraz vaše momčadi označavaju gubitak.

“Dvojka” (+0.75) vam donosi dobitak za bilo koji neriješen ishod ili pobjedu gostujuće momčadi. Dobra stvar je što vam poraz vaše momčadi sa jednim golom razlike vraća pola uloga.

Preostale margine kod azijskog hendikepa

Margina 1.0 je veoma jednostavna. Ukoliko odigrate okladu -1.0 svaka pobjeda momčadi na koju ste se kladili ostvarena sa dva ili više golova razlike je dobitna. Ako vaša momčad pobijedi sa jednim golom razlike, ulog vam se vraća. Sa druge strane, ukoliko tipujete +1.0, poraz vaše momčadi vam vraća ulog, a neriješen ishod ili bilo koja pobjeda vaše momčadi vam donosi dobitak.

Sve ostale margine (1.25, 1.50, 1.75, 2.0 itd.) slijede istu logiku, samo se uvjeti za dobitak uvećavaju za jedan gol. Kao što vidite, u pitanju je kompleksan sustav, ali kad jednom krenete da ga uključujete na svoje listiće, vrlo brzo ćete ovladati njime.

Popularne oklade na golove

Kladjenje na golove je, uz čiste fikseve, najpopularniji tip koji kladioničari igraju. Pored toga što donosi solidne kvote, klađenje na zbroj golova je veoma dinamično. Dok kod igranja na momčadi, ovisite o njihovoj formi i inspiraciji, kad igrate na golove, obe momčadi učestvuju u ostvarenju vaše oklade.

Bitno je naglasiti da kladjenje na golove ima različite tipove oklada koji se odnose na zbroj golova. Možete se kladiti na ukupan zbroj golova koji će biti postignuti tijekom utakmice ili na zbroj golova u svakom poluvremenu. Ponegdje možete igrati i na ukupan zbroj golova sa uključenim produžetcima. Među najpopularnije sisteme za kladjenje na golove spadaju više ili manje od 1.5 ili 2.5 gola na utakmici.

Kladjenje na Broj Golova HR

Preko/ispod 1.5 zgoditka na susretu

Ovaj vid klađenja je sve popularniji posljednjih godina. Kladioničari se koncentriraju na ekipe koje igraju tvrd nogomet, bez puno prilika i koje naginju defanzivnom stilu. To se odnosi na momčadi poput Evertona, te pojedinih francuskih i talijanskih timova.

Kod ove vrste oklade možete računati na veoma dobre tečajeve, ali pristupite joj sa oprezom. Obično se preporučuje da igrate na mali zbroj golova kada su u pitanju važni mečevi. To su utakmice koje odlučuju pobjednika nekog takmičenja ili uzvratni susreti, kada se momčadi brane. Također, ukoliko vidite da trener neke momčadi izvodi pretjerano obrambenu postavku, možete posegnuti za ovim fiksom.

Preko/ispod 2.5 zgoditka na susretu

Ovo je vjerojatno najpopularniji sistem za kladjenje na golove. Prije je bio poznat kao 3+. Dobitak ostvarujete ako na utakmici padnu tri ili više golova. Ukoliko ih bude 0-2, listić je gubitan. Naravno, važi i obrnuto, ako odigrate suprotan tip.

Ukoliko niste sigurni da li će neki meč biti dovoljno “tvrd”, možete odigrati manje od 2.5 gola na utakmici. Isto tako, ukoliko očekujete mnogo golova, ali ne previše, dobar izbor je odigrati da će pasti više od 2.5 gola na meču.

Sistem za Kladjenje na Golove HR

Analiza utakmice: Tajna uspjeha u kladjenju na golove

Detaljno razumijevanje svake utakmice je ključan faktor koji može znatno povećati šanse za dobitak prilikom klađenja na golove. Temeljita analiza utakmica omogućava igračima da identificiraju značajke koje su često presudne za ishod njihovih oklada.

Evo koraka koje treba slijediti prilikom analize:

 1. Proučavanje formi timova: Uvid u trenutnu formu, kao i rezultati prethodnih mečeva oba tima mogu ukazati na mogući broj golova.
 2. Odsutnost ključnih igrača: Informacije o ozljedama ili suspenzijama mogu imati veliki utjecaj na ofanzivne ili defanzivne sposobnosti timova.
 3. Statistike prijašnjih susreta dva tima: Povijest međusobnih ogleda daje uvid u to kako se timovi nose jedan s drugim, što može biti pokazatelj stila igre i potencijalnog broja golova.
 4. Taktika i formacija: Razumijevanje strategije koju treneri planiraju primijeniti otvara prostor za predviđanja – agresivan nogomet često vodi većem broju golova.
 5. Vremenski uvjeti i teren: Teški tereni mogu ograničiti brzinu igre, te umanjiti vjerojatnoću postizanja većeg broja golova.

Korištenjem ovih podataka, kladioničari mogu bolje procijeniti hoće li utakmica biti bogata golovima ili će obrambene linije dominirati na terenu. Nogometna analitika nije savršena znanost. Međutim, pravilnim tumačenjem dostupnih podataka, te kombiniranjem sa razumijevanjem nogometne dinamike, može postati izuzetno vrijedan alat u arsenalu svakog strastvenog ljubitelja klađenja na golove.

Savjeti za kladjenje na golove: Zaključak

Klađenje na golove može biti izazov, ali s pravim pristupom i strategijom, vaše šanse za uspjeh rastu. Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći u tome:

 • Postavite realna očekivanja: Razumijevanje da svaka oklada nosi rizik je temelj odgovornog klađenja.
 • Budite informirani: Pratite najnovije vijesti o momčadima i igračima, jer to može značajno utjecati na ishod utakmice.
 • Analizirajte trendove: Proučavanje statistika i formacija timova omogućit će vam bolje predviđanje broja golova.
 • Upravljajte svojim budžetom: Nikada ne ulažite više nego što si možete priuštiti da izgubite i uvijek imajte plan za upravljanje svojim novcem.
 • Specijalizirajte se: Fokusiranje na određene lige ili takmičenja može poboljšati vaše šanse za dobitak.

Neka vam ovi savjeti posluže kao putokaz za uspješnije klađenje. Umješnost u primjeni ovih smjernica, zajedno s onim što ste naučili kroz analize nogometnih utakmica, mogli bi značiti razliku između običnog kladioničara i onoga koji sa samopouzdanjem ostvaruje dobitke. Sretno!

18+ | Igrajte odgovorno | Važe opšti uvjeti korištenja sajta | Komercijalni sadržaj